Gemiddelde temperaturen en zonuren Turkse Zuidwestkust

 AprilMeiJuniJuliAugSepOkt
Gemiddelde dag- & nachttemperatuur 18 oc  20 oc  25 oc  28 oc  28 oc  25 oc  20 oc  
Aantal uren zon per dag810121312108
Gemiddeld aantal dagen neerslag4311114
Temperatuur zeewater20 oc22 oc24 oc27 oc28 oc27 oc25 oc

Reisdocumenten 


Voor uw verblijf in Turkije heeft u een visum nodig. Dit visum kost € 15,- en is met ingang van 10 april 2014 alléén nog verkrijgbaar als Elektronisch visum (ETA-visum). U kunt niet langer een visum in de vorm van een sticker, dat in het paspoort wordt geplakt, aanschaffen bij de douane op de luchthaven van aankomst in Turkije! De visumplicht geldt ook voor baby’s en kinderen.

Een ETA (Electronic Travel Authority) dient u voor uw vertrek aan te vragen en te betalen via de website van het Turkse Ministerie van Buitenlandse zaken: www.evisa.gov.tr

U dient een geprint exemplaar van het ontvangen ETA-visum mee te nemen naar Turkije om deze te kunnen tonen aan luchthaven- en douanepersoneel.

Op de luchthaven is een interactieve kiosk aanwezig waar reizigers zonder ETA-visum alsnog een ETA-visum kunnen kopen. I.v.m. de vermoedelijk lange wachttijd op de luchthaven raden wij u echter aan om dit thuis al te regelen.

Daarnaast dient iedere reiziger (dus ook kinderen!) in het bezit te zijn van een eigen Nederlands/Belgisch paspoort of identiteitskaart, die op uw aankomstdag in Turkije nog minstens acht maanden geldig is.

Informeert u bij de Turkse ambassade in Den Haag welke documenten u nodig heeft als u over een andere nationaliteit beschikt.

Vaccinaties

Voor Turkije zijn geen inentingen verplicht, maar er worden wel enkele vaccinaties geadviseerd. Wij raden u aan om voor de juiste gegevens contact op te nemen met uw huisarts of een vaccinatie instelling bij u in de buurt. U vindt deze via:

http://www.wereldreisgids.nl/reisinformatie/gezond-op-reis/adressen-vaccinatie-instellingen/

Taal

Turks is de officiële taal in Turkije en wordt door ongeveer 90% van de bevolking gesproken. Vrijwel overal kunt u zich echter met Engels en/of Duits goed verstaanbaar maken.

Religie

Turkije is een islamitisch land, maar daar zult u tijdens de cruise niet eens zo veel van merken. Het is wel aan te raden om tijdens excursies de gedragsregels van het land te respecteren en niet té bloot gekleed te gaan. Wanneer u een bezoek wilt brengen aan een moskee, dient u er rekening mee te houden dat schouders bedekt moeten zijn en dat vrouwen een lange broek of rok en een hoofddoek moeten dragen.

Tijdsverschil

In Turkije is het 1 uur later dan in Nederland.

Geld

De Turkse munteenheid is de TL (Türk Lirasi). De waarde van de munt is ongeveer € 0,35 voor 1 TL, maar de koers kan uiteraard wisselen. 
Aan boord kunt u echter met euro’s betalen en dat geldt ook voor de meeste restaurants, bars en excursiemogelijkheden. Wij raden u daarom ook aan om euro’s mee te nemen en een klein bedrag om te wisselen in Turkse lira’s. Wissel echter niet in Nederland of bij aankomst op de luchthaven in Turkije, daar is de wisselkoers erg slecht. Ook kunt u in de diverse havenplaatsen Turks geld en soms ook euro’s pinnen.

Prijsniveau

In vergelijking met Nederland is Turkije nog altijd een goedkoop land. De prijzen in restaurants en winkels zijn voor onze begrippen laag, maar de alcoholprijzen zijn echter wat hoger dan in Nederland. 
Het is gebruikelijk om op markten en in bazaars af te dingen. De verkoper ziet dit als een spel en verwacht van u dat u dit spel meespeelt.

Fooien

In horecagelegenheden in Turkije is het over het algemeen gebruikelijk dat ca. 10% van de totaalprijs aan fooi wordt gegeven. Na afloop van de cruise is het normaal dat u, indien u tevreden bent, een bedrag ongeveer 25 euro per gast per week fooi geeft aan de crew van het schip. Salarissen in Turkije zijn laag en mensen in dit soort beroepen leven voor een groot deel van hun fooiengeld.

Elektriciteit

Het normale voltage in Turkije is 220V. Aan boord van onze schepen beschikken we enkel over 220V als de generator aan staat (bij luxe schepen en een beperkt aantal standaard schepen) of als we in een haven liggen. Houdt u hiermee rekening als u de batterijen van bijvoorbeeld uw telefoon of foto-/filmcamera wilt opladen.

Bagagetips

Wij adviseren u om gemakkelijke, eenvoudig op te vouwen kleding mee te nemen, een warme trui voor de avonden, sportieve schoenen of sandalen, badlaken, duikbril, zwemvliezen, zonnecrème en muggenspray. Wij raden u aan om geen koffer mee te nemen, maar een reistas i.v.m. de beperkte ruimte in de cabines. Voor overige informatie over Turkije kunt u terecht bij:

Turks Nationaal Verkeersbureau


Hofweg 1/C
2511 AA Den Haag


Tel: 070 – 3469998 / 3467767


Fax: 070 – 3644468 

www.welkominturkije.nl


Turks Nationaal Verkeersbureau


Montoyerstraat 4 b


1000 Brussel


Tel: 02 – 5138230


E-mail: [email protected]

www.goturkey.com

Book your stay

To check availability and rates please fill out the form below and we’ll get back to you within 24 hours.